Състезанието

Концепция: 
След масов старт, по трасе от 5км. и 80м. денивелация, преминавайки етапи с изпитания като скачане с чувал, цепене на дърва, стреляне с фунийка по мишена и забиване на пирон, използвайки острата част на чук, състезателите показват комплексни умения  за достигане до крайната цел. Множеството изпитания изравняват шансовете на участниците и запазват интригата до самия край на състезанието, независимо от тяхната възраст и подготовка. 

След стартовият сигнал състезателите тръгват групово по трасето. За разлика от зимната Чепелареада, където до финала се стига след серия от елиминации, при лятната стартът за всяка категория е един. Целта е състезателите да преминат успешно през всички изпитания по маршрута. За всеки етап трябва да се изпълнят определени условия, за да може състезателят да получи одобрение от контролния съдия. 

Зелена кауза: 
Благоустройство и популяризиране на природна забележителност – Старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до мястото на състезанието (региона на междинна станция на лифт Чепеларе - вр. Мечи Чал). Целта е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата чрез възстановяване и позициниране на пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели и популяризирането му като дестинация за отдих. Част от средствата събрани от „Лятна Чепелареада 2014” ще бъдат инвестирани за тази инициатива. По време на състезанието ще се набират средства за инициативата, а самото осъществяване на проекта ще се извърши през лято/есен 2014 г. Основните ни партньори от „Вила Мечи Чал” ще се погрижат за последващата поддръжка.

Кога: 7 юни 2014 г. 11:00

Къде: Връх Мечи Чал, 1870м. надморска височина, Чепеларе, Родопите 

За кого: Сводобни по дух хора, мъже и жени, професионалисти и любители

Три дисциплини (с по две категории - жени и мъже): 

-Колоездачи (жени и мъже) – 5км. (2 обиколки на трасето)

-Бегачи (жени и мъже) - 5км. (2 обиколки на трасето)

-„Мама, татко и аз“ (колоездачи и бегачи) – около 1.5 км (една обиколка на скъсено трасе)

В дисциплините Колоездачи и Бегачи състезателите могат да участват индивидуално и/или в отбори от 4 човека. При отборното състезание се сумират времената на уастниците. Постигнатото време от бягането се зачита и за индивидуалното и за отборното състезание. 

В дисциплина „Мама, татко и аз“ участват отбори от двама възрастни (над 18 г.) и поне едно дете до 10 г. В този формат отборите трябва да финишират заедно (при класирането се зачита времето на последния от тримата). По време на състезанието, те могат да избират кой да премине всеки един от етапите. 

Всеки може да участва в една или повече дисциплини. 

Класиране:

Идивидуално и/или отборно, като при отборното се събират всички индивидуални времена на участниците в отбора от 4 души. За един отбор трябва всички 4 участника да са в една и съща дисциплина - велосипедисти или бегачи. Може да отбележите при регистрацията, дали ще сте част от отбор.

Защо да участвам:

-приятен уикенд с приятели, колеги и семейството в Родопите – „Чепеларе – Зеленото сърце на България“
-перфектно място да спечелиш облог срещу приятел/и, колега/и, конкурент/и
-природосъобразен вариант за фирмен тиймбилдинг или отборно представяне на колеги, приятели, съграждани, комшии, състуденти, съученици, роднини...
-откриване на възможностите за летен велосипеден и пешеходен туризъм около Чепеларе и Пампорово
-подпомагане на финансирането на една Зелена кауза

Етапи/препятствия:

- скачане с чували
- стрелба с фунийки
- забиване на пирони
- пиене на напитка
- цепене на дърва

Условия за участие:

- подписване на декларация за осведоменост и съгласие. Непълнолетни лица се допускат до състезанието само с подписана декларация за осведоменост и съгласие от родител
- велосипедна каска и ръкавици (за дисциплина велосипедисти)

- добри умения за управление на планински велосипед
- удобно облекло и обувки за планинско тичане (теренът е тревиста пътека и горски път със сравнително малко камъни)
- плащане на такса
- валидна планинска застраховка за периода на състезанието – препоръчително

Трасе: 

Старт от началото на влека на горна станция на лифта на Спортен център Чепеларе (карта). Стартът е достатъчно широк (около 150м.), за да може всички състезатели да се наредят успоредно в една стартова линия (две при необходимост). За дисциплина колоездене, велосипедите се оставят на 30м. след стартовата линия. Всички участници стартират с чували на краката, като след определено разстояние спринтират до байковете си. След старта следва изкачване от около 200м. до върха (20м. денивелация), където е следващото изпитание. Правят се 2 обиколки на трасето и изпитанията, като скачането с чували е еднократно при старта.

Предварителна програма 7 юни 2014:

9:00 – регистрация във Вила Мечи Чал – такса участие, декларация, карта с етапите, номер
11:00 – старт велосипедисти
12:00 – старт бегачи
14:00 – старт „Мама, татко и аз“
15:30 – награждаване
20:30 – нощна забава/networking в гр. Чепеларе (очаквайте подробности)

Такса участие (след предварителна регистрация):  

-индивидуално участие велосипедист – 20 лв.
-индивидуално участие бегач – 20 лв.
-индивидуално участие велосипедист + бегач – 30 лв.
-отборно участие за 4 души (велосипедисти или бегачи) – 60лв.
-„Мама, татко и аз“ - 2 възрастни + дете - 25лв.

Краен срок за регистрация: 5 юни 2014г. четвъртък 18:00

Как да стигна до старта: 

Стартът се намира на връх Мечи Чал (1870м.) над гр. Чепеларе. Пунктът за регистрация е във Вила Мечи Чал (250м. под горна лифт станция на Чепеларе Курорт). През лятото има достъп с асфалтов път до върха, който минава през курорта Пампорово (7км. след Църква ‘Успение Богородично’ в Пампорово). Лифтът Чепеларе - вр. Мечи Чал (по информация, която имаме до този момент) НЯМА ДА РАБОТИ на 7 юни. Автомобилите се паркират на върха на около 200м. над старта.

Транспорт:

Чепеларе се намира на 70км от Пловдив и 220км от София (11км преди Пампорово). Освен с автомобил до града има редовни автобусни линии от Пловдив и София. Насърчаваме, хората, които нямат собствен транспорт да помислят за опции за споделено пътуване чрез Aha!CAR.

На място ще имате възможност да вземете планински велосипеди под наем за състезанието, осигурени от Compass- Bikes. Цената за наем на велосипед e 25.00 лв.
Резервирай твоя велосипед предварително на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или се обади на 0876 242 845!